Alkoholen smyger sig in

De allra flesta vi möter hos oss och som utvecklat ett alkoholberoende berättar hur alkoholen sakta smög sig in i deras liv.

Ett bruk blir ett riskbruk, som vidare leder till skadligt bruk och helt plötsligt en dag inser man att det är alkoholen som styr ens liv och inte tvärtom?!

Hur blev det så här?

Många beskriver hur det började med konsumtion varje helg, sedan kanske någon gång mitt i veckan – ja man börjar tänka mer på alkohol och inför sig själv rättfärdigar man på olika sätt beteendet eller varför kunna  ”ta sig ett glas”: Det är allt ifrån; nu är det semester, fredagsmys, det krävande arbetet eller kanske separationen gör att man väljer dricka för att koppla av.

Genom medvetenhet och att, nu och då, ställa sig själv frågorna ”Vilken relation har jag till alkohol?” ”Vad, hur och när dricker jag och varför?” kan leda till förändring och att man finner andra sätt att koppla av och uppleva livskvalité.

All förändring börjar med egen insikt och vilja.

Anna Sjöström pratar om riskkonsumtion i Proleadpodden (en podcast av Jan Blomström, affärspsykolog). Viktiga och intressanta frågor & reflektioner –lyssna: https://soundcloud.com/proleadpodden