Fri från beroende med hjälp av Previct – en klient berättar

Fri från beroende med hjälp av Previct – en klient berättar

Vill du berätta lite om din resa mot nykterheten? 

Jag har druckit alkohol i stort sett hela mitt vuxna liv men hade aldrig reflekterat över att jag drack mer än någon annan. Inte förrän min fru och övriga familj ställde ett ultimatum till mig att söka hjälp. Det var för ungefär 10 år sedan. Så sökte jag hjälp på egen hand vid en hälsocentral. Där skrevs Antabus ut och jag fick sporadisk samtalskontakt med en sköterska, men det var ingenting som riktigt fungerade för mig. Jag höll mig nykter ett par veckor, eller någon månad ibland, men jag trillade alltid tillbaka. Så såg det ut för mig under en lång tid, tills jag en morgon för ca 1 år sedan blåste positivt i alkomätaren på jobbets inpasseringstest. 

Min chef genomförde då ett samtal med mig, och jag har nog aldrig skämts så mycket i hela mitt liv.  Men där och då kände jag verkligen att botten var nådd och att jag behövde hjälp. Min chef var helt fantastisk och tog sig verkligen tid att lyssnade på mig utan att döma. Han erbjöd mig hjälp med kort varsel via FBE Konsult och det var så jag kom i kontakt med Camilla, min terapeut, och påbörjade min behandling. 

 

Hur kom det sig att du började använda Previct? 

Det var min terapeut som rekommenderade det verktyget efter att utredningen var genomförd. Hon bedömde att det skulle vara ett bra komplement för mig utifrån mina tidigare erfarenheter i kombination med min motivation. 

 Jag hade aldrig hört talas om Previct tidigare och jag blev snabbt nyfiken. Efter att jag fått information om hur det fungerade så nappade jag direkt.  

 

Hur har det varit att använda Previct som komplement till din behandling? 

Toppenbra kan jag säga. Jag märkte ganska snart att jag blev trygg i det där med att blåsa.  Ifall jag blåste positivt så skulle min terapeut direkt se det och höra av sig och fånga upp mig, men framförallt för min familj så var det en stor trygghet.  Med antabus som jag tidigare provat så kunde jag ”råka” hoppa över en tablett och snart var jag i gång att dricka igen. Här funkade inte det. Alla dörrar var stängda vilket var en stor trygghet. 

 

Blåskontroller flera gånger per dag, hur fungerade det? 

Att blåsa flera ggr per dag upplevde jag inte som ett problem. Jag blev snarare motiverad varje gång jag blåste och fick en glad grön gubbe och peppande ord av min terapeut som skrev meddelanden. Det stärkte mig. Jag fick en bekräftelse på att jag gjort något bra.  

Det var också enkelt att om gå undan, om jag behövde, för att blåsa. Det gick både fort och smidigt. Jag fyllde även i måendefrågor, samt motivationsfrågor varje kväll som en daglig reflektion, som min terapeut sedan tog del av. På så sätt kunde hon följa och se mitt mående även utanför våra träffar. Ibland är det bättre att kunna skriva ner sina tankar i stället för att utrycka det i ord.  

För mig var det också viktigt att blåsa direkt på morgonen när jag vaknade, för att känna att nu har det gått en natt till och att jag vaknar helt nykter. Jag gjorde det där jobbet som jag hade lovat mig själv, min familj och min arbetsgivare. Det blev en morot för mig. 

Tiden rullade på, timmar blev till dagar, dagar blev till veckor och till slut månader. Allteftersom tiden gick fick jag tillbaka tilliten från min familj. De vågade börja lita på mig igen så smått. Jag hade ju ljugit för dem i så många år och att tro att de skulle börja lita på mig igen bara för att jag har tagit emot en behandling, det fanns ju liksom inte på kartan. Men med Previcten så blev det faktiskt lättare, för då fanns konkret bevis. Även tilliten från min arbetsgivare blev bättre. Om jag hade sjukdagar så blåste jag och kunde bevisa att jag inte var hemma pga att jag drack utan att jag var sjuk på riktigt. Previcten hjälpte mig också att få nya rutiner, jag byggde upp en trygghet i mitt dagliga liv. Det är skönt att ha rutiner att hålla sig till. Jag har så mycket idag att vara tacksam över, men framförallt för min arbetsgivare som gav mig möjligheten att få den här behandlingen hos FBE Konsult. Det har räddat mitt liv. 

 

Hur länge använde du Previct? 

Jag använde Previct under behandlingens första 6 månader, för att bygga upp mig själv och mitt självförtroende. Jag har nu 1 månad kvar av min behandling och har varit utan Previct i fem månader. Så nu är jag stolt och nykter för egen maskin.